چه كودكاني نياز به مشاوره روانشناسي دارند؟
در مقام والدين تشخيص نشانه ها و علائم رفتاري در يك كودك بسيار دشوار است، زيرا والدين مشكلات رفتاري فرزند خود را كمتر متوجه مي شوند. بسياري از كودكان نشانه رفتاري دارند كه طي مدت زمان كوتاهي از بين مي رود، اما يك سري از نشانه هاي رفتاري وجود دارند كه براي كودكان ما يك خطر جدي محسوب مي شوند و به طور حتم بايد توسط متخصصين و مشاورين درمان شوند. اگر فرزند شما در عملكرد رفتاري، عاطفي و اجتماعي خود پيوسته با مشكل رو به رو است، ممكن است زمان مراجعه به يك مشاوره باشد. ما در اين بخش از مجله آرموو نگاهي داريم به نشانه هاي رفتاري كودكاني كه نياز به مشاوره دارند.
نشانه اول: به علائم رفتاري كودك خود دقت كنيد
۱)علائم خود آزاري
سوزاندن، خراشاندن، زخم كردن پوست دست يا صورت و غيره جزو علائم و نشانه هايي است كه يك هشدار و زنگ خطري است كه والدين بايد آن را جدي بگيرند. در موارد بسيار زيادي كودك با گفتن جمله هايي همچون «مي خواهم بميرم» و يا جملات نا اميد كننده ديگري مي خواهد خودش را مجازات كند كه گاهي از نظر والدين شوخي كودكانه است و جدي گرفته نمي شود.به والدين توصيه مي شود با مشاهده همچين نشانه هايي به مشاورين كودك مراجعه كنند.
۲)حرف ها و صحبت هاي غير عادي
معمولا حرف ها و صحبت هايي كه كودكان با اطرافيان و يا حتي گاهي با اسباب بازي هايشان توسط والدين تحليل نمي شود و مدام با جمله اينكه بچه اس و هر حرفي را مي زند از صحبت هاي فرزندمان غافل مي شويم. كودكان معمولا براي بيان احساسات و دنياي واقعي درونشان در قالب كلمه و جمله مشكل دارند اما والدين به طور حتم بايد با كودكانشان مداوما گفتگو كنند تا بتوانند دنياي درونشنان را كشف كنند.
به جملاتي ، مانند “من مي ترسم شب بخوابم بخاطر اينكه خواب هاي وحشتناكي مي بينم“. و يا “من نمي خواهم به مدرسه بروم زيرا بچه هاي ديگر من را دوست ندارند.” دقت كنيد زيرا ممكن نشانه از اضطراب ها و ترس هاي شديد آنان باشد.
۳)رفتار هاي بيروني
علائم رفتاري شامل عصبانيت هاي شديد، ضربات غيرقابل كنترل با دست يا پا، رفتارهاي پرخاشگرانه يا گريه هاي شديد مي شود. كودك در مواردي ممكن است ضربه زد، گزش و لگد زدن را نسبت به شما يا ديگران انجام دهد.
۴)تغيير ناگهاني در رفتار
هر گونه رفتار هاي غير عادي و توجيه ناپذير مانند كم اشتهايي، كم خوابي يا بي خوابي، انزوا طلبي، قلدري و رفتار هاي پرخاشگرانه همگي مي تواند جزو نشانه هايي باشد كهه والدين بايد به آنان توجه جدي كنند.
نشانه دوم: مسائل اجتماعي و عاطفي كودكانتان را بررسي كنيد
۱)نپذيرفتن و مقابله با مشكلات اجتماعي
تغييرات ناگهاني در زندگي ممكن است سلامت روان يا عاطفي كودك شما را مختل كند. از دست دادن يك دوست عزيز، يا طلاق والدين و جابه جايي منزل مي تواند بر عملكرد كودك تأثير منفي بگذارد. به اين فكر كنيد كه آيا تغييرات اخير زندگي روي آنها تأثير مي گذارد يا خير. پس از هر اتفاقي كه در زندگي هر كودك به وجود مي آيد بايد بفهميد كه آيا كودك شما مي تواند آن ها را بپذيرد يا توانايي پذيرفتن آن را ندارد.
۲)بي قراري ها و گريه هاي شديد
اگر فرزند شما هميشه خوشحال و پر انرژي بوده و اخيراً بيش از حد خسته و بي قرار به نظر مي رسد، ممكن است يك مشاور بتواند به او كمك بزرگي كند. توجه داشته باشيد كه آيا تغيير در خلق و خو او به طور ناگهاني اتفاق مي افتد يا در نتيجه برخي از محرك ها رخ مي دهد. نظارت دقيق از اين تغييرات مي تواند به يك درمانگر كمك كند كه به نتيجه بهتري از نشانه هاي رفتاري كودك شما برسد و كمك شاياني در جهت بهبود رفتار او بكند.
۳)روابط اجتماعي آسيب پذير
اگر به نظر مي رسد فرزند شما ديگر نمي خواهد با دوستان يا خواهران و برادران خود بازي كند يا در ارتباط با هم سن و سالانش مشكل دارد بدانيد كه با مشكل جدي اي رو به رو شده است. انزواي اجتماعي يك نشانه رفتاري بسيار مهم است كه بايد توسط والدين تشخيص داده شده و براي رفع آن اقداماتي صورت گيرد. در قدم اول بهتر است با خود او صحبت كنيد و اگر به نتيجه نرسيديد با مشاور تماس بگيريد.
۴)مشكلات جسماني
اگر فرزند شما مرتباً از درد معده، سردرد يا ساير علائم جسمي نگران است، آن را به صورت جدي پيگيري كنيد. مگر در مواردي كه وضعيت پزشكي تشخيص داده نشده اي داشته باشند. اگر به نظر نمي رسد كه اين مشكلات جسمي نيستند، بدانيد كه اين موارد را بايد با مشاوران روانشناسي در ميان بگذاريد تا براي بر طرف كردن آن اقدامات لازم را انجام دهند.
نشانه سوم: بررسي اوضاع درسي و تحصيلي در مدرسه
۱)بسياري از كودكان داراي اختلالاتي هستند كه ممكن است از نظر والدين و يا حتي مربيان شان ناديده گرفته شود. بسياري از اختلالات يادگيري در كودكان باعث مي شود در مدرسه مورد تمسخر قرار گيرند و اعتماد به نفسشان كاهش پيدا كند. اين در حالي است كه همه اختلالات مي تواند به راحتي درمان شوند و كودك شما را به كودكي شاد تبديل كند كه به موفقيت هاي بزرگي مي رسد.
قبل از مراجعه به مشاوره روانشناسي چه نكاتي را بايد بدانيد؟
۱)نظر والدين و بزرگسالان ديگر را راجع به نشانه هاي رفتاري فرزندتان بپرسيد
والدين نشانه هاي رفتاري فرزندشان را معمولا متوجه نمي شوند و اين كاملا طبيعي است. بهتر است قبل از رفتن نزد مشاوره از تجربيات افراد ديگر راجع به فرزند داري بپرسيد. يك سري از رفتار ها در كودكان مشابه است و همين موضوع مي تواند بر نگراني هاي شما مرهمي باشد. مربيان و معلمان در مدرسه نيز مي توانند كمك مناسبي در جهت شناسايي رفتار هاي فرزند شما داشته باشند.
۲)با فرزندتان صحبت كنيد
يكي از مواردي كه معمولا كمتر در ميان والدين رواج دارد اين است كه با كودكانشان كمتر صحبت مي كنند. توصيه تمام مشاورين اين است كه در قدم هاي اول پس از مشاهده رفتار هاي غير عادي در كودكان بهتر است با خودشان صحبت كنيد و علت اين رفتار را بررسي كنيد.
با زبان ساده و كودكانه حرف بزنيد تا متوجه حرف هايتان بشود
با مهرباني و لطافت با او صحبت كنيد
با اضطراب و نااميدي با او حرف نزنيد، زيرا كودكان احساسات شما در حالات چهره و حرف هايتان به خوبي متوجه مي شوند
او را قضاوت نكنيد
بگذاريد جملاتش را تمام كند و بعد سؤالات ديگر را بپرسيد. صبور باشيد.
چه كودكاني نياز به مشاوره روانشناسي دارند؟
برچسب: